COWTASTIC – kunnianosoitus lehmille // Sarah Råholm // 6.1. - 29.1.2023

Tervetuloa näyttelyyn!

Avajaiset torstaina 5.1.2023 klo 17-20

 

Näyttely avoinna 6.1 - 29.1.2023

Ke-Su klo 12 - 18

 

 

COWTASTIC – kunnianosoitus lehmille

Sarah Råholm tutkii lehmiä monesta näkökulmasta tekstiili-, keramiikka- ja maalaustaiteen medioita käyttämällä. Hän ei saarnaa, vaan tuo syvästi lehmää ymmärtävillä kuvillaan eläimen ihmisen luo. Råholm on pidempään käyttänyt maalaamista taiteensa välineenä, ja viime vuosina heittäytynyt ja perehtynyt suomalaisten perinnetekstiilien ja luonnonväreillä värjäämisen mahdollisuuksiin.


Perinteiset suomalaisen tekstiilin menetelmät, kuten ryijyn kutominen ja huovutus, sekä luonnonväreillä värjääminen, nousevat tässä näyttelyssä visuaalisesta ja funktionaalisesta traditiostaan kantaaottaviksi taidemuodoiksi.


Råholm on tarttunut ajankohtaiseen teemaan ottaessaan lehmän voimaeläimeksi taiteessaan. Pelkistyessään tuotantoeläimeksi lehmän symboliarvo näyttää laskeneen, vaikka se on ollut tärkeä kotieläin suomalaisessa maatalousyhteiskunnassa. Korona-aika puolestaan vaikuttaa pysäyttäneen ihmisiä pohtimaan elämänsä merkitystä, joten lehmässä ikään kuin tiivistyy ihmisten kaipaama merkityksellisempi suhde itseen ja ympäristöön.


Lempeyden ja läsnäolon harjoittaminen suorituskulttuurissamme on monelle haasteellista ja siksi tämä vaatii meissä radikaalia muutosta. Muutosta ajatusmaailmaan sekä muutosta tapoihin tehdä ja elää. Kun katsomme maailmaa lehmän silmin, niin vaikutus sekä meihin itse että ympäristöömme voisi olla myönteisempi.