30.3.-23.4.2023 // MYSTÈRES // Tori Kadu & Cotonou

TILA galleria, Kalevankatu 40, Helsinki


30.3.- 23.4.2023, ti-pe 14-18, la-su 12-16


Suljettu pääsiäisen ajan eli pe 7.4 - ma 10.4.


MYSTÈRES - Tori Kadu et Cotonou

Näyttely on kolmen nousevan beniniläisen taiteilijan esittely.  "Mystères" (mysteerit) on teosten yhteinen nimittäjä. Aglingo on nimennyt viimeisimmän teoksensa "Mystère". Teoksessa elämä ja kuolema kohtaavat ja jotain uutta syntyy. Kaksi da Silveiran valokuvista kuuluu sarjaan "Mystiques" (mystiset). Sarjassa hän tutkii ihmisen ja puiden(luonnon) yhteyttä. Toss taas pohtii teoksissaan identiteetin löytämisen ja säilyttämisen vaikeutta nykypäivän teknologian tuomien mahdollisuuksien keskellä.


Kuvataiteilija Ninon Aglingo, asuu talossaan Tori Kadon kylän perukoilla, Ouidahin ja Cotonoun välimailla. Hän on kiinnostunut yhtälailla yhteiskunnasta kuin kodin ja arjen asioistakin. Ninonin tekniikka on omintakeista pointillismia. Taustalla on käsitys siitä, että me kaikki koostumme hiukkasista, pölystä, ja kuoltuamme taas muutumme pölyksi. Maalauksissaan hän nostaa esiin naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan, mutta näkee myös muutoksen mahdollisuuden. "Kuin käärmeet luon itseni yhä uudelleen  ja etsin itsestäni hyvää".


Kuvataitelija Sika da Silveira asuu Cotonoussa, joka on Beninin toiseksi suurin kaupunki. Da  Silveiran valokuvissa näkyy hänen rakkautensa luontoon. Ihminen on vastuussa puista ja muusta luonnosta. Maalaukset kuvaavat energioita, jotka virtaavat ihmisten välillä ja ulottuvat kosmokseen saakka.


Frigg Toss on cotonoulainen visuaalinen taiteilija. Hän yhdistelee teoksissaan vektoripiirtämistä, kuvanveistoa ja valokuvausta. Toss tarkastelee teoksissaan afrikkalaisen ihmisen hämmennystä uusia mahdollisuuksia avaavan teknologian keskellä. Löytääkö ihminen enää itseään ja pystyykö hän säilyttämään kulttuurisen minuutensa kaiken tietotulvan ja levottomuuden keskellä.


Näyttelyn kuraroi keräilijä Pike Epstein, joka matkusti Beninin Grand Popoon löytääkseen nuoria, ei vielä laajalti tunnettuja kuvataiteilijoita. Epstein viipyi suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskuksen Villa Karon residenssissä miltei kolme kuukautta. Tukikohdastaan käsin hän kävi eteläisessä Beninissä Ouidahissa ja sen lähiseudulla Tori Kadun alueella, Cotonoussa ja Ganviessa. Lisäksi hän vieraili Togon Loméssa ja Kpalimessa. Taiteilijoiden löytämisessä Epsteinin kumppanina oli Villa Karon kulttuurijohtaja Georgette Segbe.