4.8.-28.8.2023 // Yksin ja yhdessä // Kaija Ekebom, Pirjo Houtsonen ja Riitta Räsänen

Näyttely avoinna: ti – pe klo 12–17, la – su klo 12–16


”Yksin ja yhdessä” on kolmen helsinkiläisen kuvataideopettajan ja kuvataiteilijan yhteisnäyttely, joka rakentuu esillä olevien teosten vuoropuhelulle ja taiteilijoiden keskinäiselle, pitkään jatkuneelle ystävyydelle.


Näyttelytoimintaan liittyvä yhteistyö alkoi jo varhain heidän toimiessa kuvataideopettajina. He ovat rakentaneet yhdessä oppilastyönäyttelyitä, mittavimpina kokonaisuuksina mainittakoon, vuonna 2002 ”Kuvista!” -yksityiskoulujen oppilastöiden näyttely Sanomatalossa ja Helsingin Päärautatieaseman hallissa sekä vuonna 1993 ”Utopia-Unelma uudesta koulusta” -näyttely Helsingin Kaapelitehtaalla. Pienempiä näyttelykokonaisuuksia on vuosien varrella rakentunut useampia ja kollegiaalista tukea on aina jaettua kitsastelematta.    


Nyt eläkkeellä ollessa he ovat kukin keskittyneet omaan taiteelliseen työskentelyyn sekä ystävyyden polun jatkuvuuteen muun muassa tämän näyttelyn ”Yksin ja yhdessä” muodossa.


Kuvataide on heille kaikille, jos ei kutsumus, niin vähintään elämänasenne ja tulokulma maailmaan. Kuvataide ja visuaalisuus sekä niihin liittyvä kulttuurinen kirjo on heille tärkeää, merkityksellistä ja hyvää elämää sekä suvaitsevuutta rakentavaa toimintaa ja ajattelua.


Kaija Ekebom on ekspressiivinen koloristi, joka maalaa tällä hetkellä pääasiassa akvarellitekniikoilla. Hän on useita vuosia osallistunut Itä Helsingin taideseuran kurssi- ja näyttelytoimintaan. 


Pirjo Houtsonen työskentelee akvarelli- ja akryylitekniikoita käyttäen. Maalausten lähtökohtana on usein ihminen, tunne ja väri. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä, tehnyt performansseja sekä lavastanut että puvustanut tanssiesityksiä. 


Riitta Räsänen maalaa akvarelleja, joissa hän havainnoi näkyvää todellisuutta, sen muotoja, valoja ja värejä. Useat hänen teoksistaan ovat syntyneet erilaisilla kursseilla sekä Suomessa, että ulkomailla.
 Kaija Ekebom, Ilta I, akvarelli paperille, 49cm x 37cm, 2022
 Pirjo Houtsonen, sarjasta Päiväkirjakuvia, akryyli kankaalle, 33cm x 44cm, 2023
Riitta Räsänen, Pennabili Italia I, akvarelli paperille, 41cm x 30cm, 2019