13.10.-29.10.2023 // VÄKI // Venla Ekebom & Niko E. Saari

VÄKI

Venla Ekebom & Niko E. Saari

Avoinna ti-su 12-18

Väki "Väki viittaa suomalaisessa mytologiassa ja kansanuskossa jonkin paikan kuviteltuihin haltijaolentoihin, esimerkiksi metsän väki tai hiiden väki." Tila-gallerian Väki-näyttelyssä Venla Ekebom ja Niko E. Saari esittelevät pieniä hahmoja.


Venla Ekebom (s.1995)

Väki-näyttelyssä on esillä uudet Pronssimetsä-sarjan pronssiveistokseni. Teoksissa näyttäytyy ajatuksiani ympäristöteemoista sekä ihmisen osasta ja vastuusta.  Muotonsa työt saavat itselleni tuntemattoman prosessin kautta, ajatusmaailmani kerroksia yhdistellen, kuin itse itsensä esiin muovaten. Pronssivalu tekniikkana on vastaavalla tavalla yllätyksellinen ja osittain hallitsematon. Materiaalina se on mielestäni kuin aikakapseli: teos voi pronssikautisten löytöjen tapaan kestää vuosituhansia tai sen voi palauttaa hetkessä takaisin käyttöpronssiksi.

Venla Ekebom on helsinkiläinen maalaustaiteen maisteriopiskelija (Kuvataideakatemia 2016 -, Vapaa taidekoulu 2014-16), joka tekee myös veistoksia ja kuvituksia.


Niko E. Saari (s.1985)

Väki-näyttelyssä on esillä keraamisia veistoksia, joissa on käytetty värikkäitä mattalasitteita. Olen kehittänyt kokonaan uutta lähestymistapaa keramiikan valmistukseen ja se on vienyt kaksi vuotta. Pyrkimyksenä on ollut vapautua täysin saven asettamista rajoitteista ja kehittää työskentelyprosessi, jossa leikillä on tilaa. Veistoksien hahmot, muodot ja mittasuhteet ovat syntyneet osittain ihmiskehoa piirtäen. Muotoihin ja kaariin keskittyen voimakkaan pelkistämisen kautta.

Niko E. Saari on hyvinkääläinen kuvanveistäjä ja Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2023 valmistunut kuvataiteen maisteri.