5.12.-30.12.2023 // Unien kerroksia // Erja Alander ja Memmu Limnell

Tervetuloa ”Unien kerroksia ”näyttelyymme. Erja Alanderin koivuvanerille tulostetut tummasävyiset kollaasit  ja Memmu Limnellin siniset syanotypiat vievät unien, muistojen, haaveiden ja unelmien maailmaan.

Millaisia muistikuvia meillä on unistamme, muistoistamme, tapahtumista elämän varrelta? Vaikka  yksityiskohdat voivat haalistua, tunnelma säilyy usein vahvana. 

Memmu: Niin pienestä kuin muistan on taide ollut osa minua ja kaikenlainen taiteellinen tekeminen tärkeätä. Olen kouluttautunut ja toiminut eri intensiteeteillä taiteen parissa niin kasvattajana, kurssien järjestäjänä kuin tekijänäkin elämäntilanteesta riippuen. Kaikessa on ollut mukana ilo ja ihmettely. Tällä hetkellä taiteiluni on sivutoimista, mutta ihmettely kokopäivätoimista.

Kuvantekoani voisi kuvailla etsimiseksi. Yrittäessäni tavoittaa muistoa, toistuvateemaista unta, unelmaa tai muuta mielikuvallista, katoaa ”näky” turhankin nopeasti eikä enää koskaan palaa ihan samanlaisena näkynä. Syanotyiapajassani oli tilaisuus leikkiä asialla. Joskus valotettu kuva tosiaan konkreettisestikin huuhtoutui pois, eikä siitä jäänyt paperille kuin haalea sininen sävy. Kuvasarjassa liikutaan neljässä teemassa: ”Pyykkipäivä”, ”Oliko se unta vai mitä se oli?”, ”Eräitä koreografioita” ja ”Unelmia”.


Erja: Teossarja lähti liikkeelle yökukkujan yömyöhäisistä piirusteluista. Luonnoskirjaan syntyi kasvokuvia, joiden katse alkoi puhutella. Silmät katsoivat välillä kohti, joskus poispäin tai sisäänpäin, saaden katsojan uteliaaksi. Mitä oli silmien takana?  Aloin piirtää hahmojen ympärille näkymiä metsistä, puista, kaupungeista, raunioista, linnuista ja perhosista, jotka suuren päähineen lailla kehystivät kasvoja. 

Työskentely sai uuden käänteen kun päätin yhdistää hahmoihin digitaalisesti aikaisemmin tekemiäni akryylimaalauksia ja akvarelleja. Kuvasovelluksessa kuvakerroksia voi kasata päällekkäin ja läpikuultavuutta voi säädellä. Digitaalinen kollaasitekniikka toi kuviin unenomaista mystiikkaa. Kuvat avasivat tarinoita. 

Kuvakerrosten  muokkaaminen on jännittävää seikkailua ja pikkutarkkaa säätöä. Kuvasovelluksessa kerroksia voi esimerkiksi pyyhkiä jolloin pyyhityn kohdan alta paljastuu alla olevasta kuvasta valittuja yksityiskohtia, kuin verhon raosta. Vaihtoehtoja on loputtomasti. Missä kohtaa on sopiva määrä hämärää suhteessa kuvan valokohtaan, fokukseen, jotta kuvaan syntyy mielenkiintoinen jännite. 


TILA-GALLERIA    Kalevankatu 40    Helsinki   

5.-30.12 2023

ti-pe klo 14-18.00 

la-su klo 12-17.00  

Olemme vuorotellen valvomassa galleriassa. Päiväkohtaiset valvontavuorot ja mahdolliset aukiolojen päivitykset voi tarkistaa Tila-gallerian facebook-sivulta.


Lämpimästi tervetuloa!